• Parool 17 september 2022

  17 sep 2022
 • Amsterdam vangt nog eens 130 vluchtelingen op in sporthallen Elzenhagen en Zeeburg

  Amsterdam gaat opnieuw extra vluchtelingen opvangen. De opvang zal plaatsvinden in sporthal Elzenhagen (65 plekken) en sporthal Zeeburg (65 plekken). Mogelijk wordt op een later moment ook het Botel op de NDSM-werf (120 plekken) ingezet.

  Jesper Roele16 september 2022, 16:16

   

  Sporthal Elzenhagen in Noord. Beeld Berlinda van Dam/ANP

  Sporthal Elzenhagen in Noord.BEELD BERLINDA VAN DAM/ANP

  De opvang in de sporthallen is voor maximaal één week, zegt een woordvoerder van wethouder Rutger Groot Wassink. De opvang op het Botel kan eventueel verlengd worden tot 1 oktober. De eerste asielzoekers zullen verspreid over het weekend in de sporthallen aankomen.

   

  Sporters van handbalclub VOC werden donderdagavond sporthal Elzenhagen uitgestuurd omdat werklui aan de slag moesten om de hal gebruiksklaar te maken voor de opvang, vertelden ze. Tijdens een training van de dames 1 werden de handbalsters door werklieden van het veld gestuurd. “Ik werd erdoor overvallen dat we binnen drie kwartier het veld moesten verlaten omdat er noodopvang zou komen voor asielzoekers,” zegt een betrokkene van de club.

  Groot Wassink zegt in een persbericht dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid ‘opnieuw een dringend beroep op Amsterdam heeft gedaan omdat er een schreeuwend tekort aan noodopvangplekken in Nederland is’. “Ondanks dat Amsterdam al een groot aantal opvangvoorzieningen binnen de gemeentegrenzen aanbiedt, hebben wij besloten opnieuw te helpen omdat het onacceptabel is als er weer mensen buiten zouden moeten slapen. Deze noodgreep toont opnieuw aan hoe slecht het is gesteld met de organisatie van opvang in het land.”

  De wethouder roept daarom ook andere gemeenten op ‘om snel werk te maken van aanvullende opvangcapaciteit’. “Er zijn gemeenten die nu niet of nauwelijks bijdragen aan de opvang van vluchtelingen. Dat is een onhoudbare situatie. Het kan niet zo zijn dat een minderheid van de gemeenten de problemen oplost. Dit is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Vluchtelingen verdienen een humane opvang, en het is aan het Rijk en alle gemeenten om die te bieden.”

  ‘Slechte communicatie’

  Bestuurslid Robin Ternede zegt dat VOC – waarvan de dames 1 op het hoogste niveau gedeeld koploper is – op het laatste moment voor een ‘voldongen feit’ is gesteld. Hij zegt dat VOC graag zijn steentje wil bijdragen, maar noemt de communicatie slecht. “Als de gemeente het ook van hogerhand krijgt opgedragen, hebben ze geen keuze. Maar waarom precies Elzenhagen en niet een andere sporthal?”

  “Elzenhagen is een hal die zeven dagen per week maximaal bespeeld wordt en voor 80 tot 90 procent door onze club,” zegt Ternede. “Zijn er geen hallen in Amsterdam waar het ongemak minder is?”

  “Ik snap dat mensen opgevangen moeten worden en niemand mag op straat slapen,” zegt de betrokkene van de club. “Dat wij moeten wijken is niet meer dan normaal, maar de manier waarop niet. De communicatie is uiterst zwak te noemen.”

  Ternede zegt dat de club met de handbalbond gaat overleggen om de thuiswedstrijd van het eerste dameselftal zaterdag af te gelasten. “De training van donderdag is niet afgemaakt en vrijdag kan er ook niet getraind worden. Dus wij kunnen zaterdag niet spelen.”

  De uitvoering van de tijdelijke noodopvang is in handen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). ‘Het COA zal zorgen voor bemensing, zorg en veiligheid. Er zullen in de opvanglocaties geen kinderen of alleenstaande minderjarigen worden opgevangen en er is met het Rijk afgesproken dat er geen personen met een bekend overlastverleden worden opgevangen,’ aldus de gemeente.

  Volgens de woordvoerder van Groot Wassink is er ‘voor bijna alle scholen met gymlessen en sportclubs inmiddels een vervangende locatie gevonden’.